Neden Muzisyen.NET'e Üye Olmalıyım?

Çünkü müzisyenlerin birbirine ihtiyacı var. Eğer üye olmayı tercih ederseniz, bir çok kişiye faydanız dokunabilir. Ayrıca bir çok kişinin de size faydası dokunabilir.

Gitar Teli Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? (Tansiyonlar)

f4tih

Aktif Üye
Akustik Gitar
Solist
Merhabalar,

Bir gitaristin en yakın arkadaşı telidir. Peki en yakın arkadaşımızı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Gitar teli seçerken aslında dikkat etmemiz gereken noktalardan ilki ve en önemlisi hangi tansiyonda çaldığımız; en çok ne tarz şarkılar çaldığımızdır.
Yani, seçtiğiniz tel öncelikle sizin çaldığınız şarkıya uyumlu olmalı. O müzik türünün tonlarını duyabileceğiniz bir gitar teli seçmelisiniz.
Bu teller üçe ayrılıyor; yüksek(sert), düşük(normal) tansiyon. Ve bir de bu ikisinin de tonlarının olduğu karma tansiyon tel.
Daha çok keskin tarzda şarkılar (örn: Flamenko tarzında) şarkılar çalıyorsanız, tonları keskin ve sert olan telleri, yani yüksek tansiyon telleri tercih etmelisiniz.
Daha yumuşak, romantik dönem şarkıları çalıyorsanız, daha sakin tonları olan telleri, yani düşük tansiyon telleri tercih etmelisiniz.

Her iki tarzı da çokça severim ve çalarım diyorsanız karma tansiyon telleri tercih etmelisiniz.
Karma tansiyon tellerde üstteki üç telimiz yüksek, alttaki tellerimizde düşük tansiyon oluyor.
Bu noktada bu teller daha kullanışlı diyebiliriz.

Kısaca şunu diyebiliriz ki tel seçerken önemli olan husus bizim neyi çalmak istediğimiz.
Stabil olmasa da, ben daha çok düşük tansiyon teller tercih ediyorum.
Bundan önceki yazımda tel önerimi yapmıştım.
Buraya tıklayarak konuya göz atabilirsiniz.

Son olarak, bir kaç önemli not;

1-) Tel alırken toplu bir şekilde alın. Yalnızca bir teliniz patlasa bile tüm tellerinizi değiştirin. Çünkü çok az belli olsa bile illa ki bir entonasyon problemi ortaya çıkacaktır.
2-) Gitara yeni başlıyorsanız, naylon telleri kullanmayın, kullandırtmayın. Parmaklarınızın alışması için o acıyı hissetmelisiniz.
3-) Size göre en doğrusunu bulana kadar farklı marka teller deneyin. Her markanın kalite bakımından farklı telleri oluyor. Çoğu zaman aynı tansiyon tellerde bile farklılıklar olabiliyor.
4-) Daha pahalısı daha kalitelidir diye bir şey yok. Ben Pitbull Strings'in en düşük fiyatlı tellerini kullanıyorum, bir çok pahalı gitar telinden daha güzel. Ve alalı çokta oldu. Hala bir sorun yaşatmadı.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Herkese kolaylıklar dilerim.

8 yıldır bas gitar çalıyorum. Bu zamana kadar bütün markaların bas gitar tellerini kullandım. Eğer ki fretleriniz kaliteli ise Elixir tercih edebilirsiniz. Onun dışında ton,kalite fiyat/performans ürünü olarak Pitbull Strings tercih edebilirsiniz.

Konuyu kimler okuyor

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Neden Muzisyen.NET'e Üye Olmalıyım?

Çünkü müzisyenlerin birbirine ihtiyacı var. Eğer üye olmayı tercih ederseniz, bir çok kişiye faydanız dokunabilir. Ayrıca bir çok kişinin de size faydası dokunabilir.

Geri