Müzik aletlerini bilimsel bir temele oturtarak sistemli bir şekilde sınıflandırmak, hem müzikologlar hem de etnomüzikologlar için hayati önem taşır. İşte bu ihtiyaca en kapsamlı cevabı veren sistemlerden biri de Sachs-Hornbostel sınıflandırmasıdır. 1914 yılında Erich Moritz von Hornbostel ve Curt Sachs tarafından geliştirilen bu sistem, tüm dünya enstrümanlarını fiziksel ses üretim yöntemlerine göre kategorilere ayırır.
Sachs-Hornbostel sistemi, müzik aletlerini dört ana başlıkta sınıflandırır (daha sonra beşinci kategori eklenmiştir):
Sizce geleneksel Türk çalgıları bu sistemde nasıl sınıflandırılmalı?
Örneğin: Ney bir aerofon, bağlama bir kordofon olarak tanımlanabilir mi?
Peki ya elektro bağlama nereye girer?
Yorumlarınızı bekliyorum
Müzik biliminin bu detaylı dünyasını birlikte keşfedelim!
Kaynak:
Sachs-Hornbostel sistemi, müzik aletlerini dört ana başlıkta sınıflandırır (daha sonra beşinci kategori eklenmiştir):
- İdiyofonlar (Idiophones):
Ses, tamamen enstrümanın kendi titreşimiyle oluşur.
Örnekler: Zil, üçgen, marakas. - Membranofonlar (Membranophones):
Ses, gerilmiş bir zarın titreşimiyle oluşur.
Örnekler: Davul, bendir, djembe. - Kordofonlar (Chordophones):
Ses, titreşen teller aracılığıyla oluşur.
Örnekler: Keman, gitar, ud. - Aerofonlar (Aerophones):
Ses, hava sütununun titreşmesiyle oluşur.
Örnekler: Ney, flüt, trompet. - Elektrofonlar (Electrophones): (Daha sonra eklenmiştir)
Ses, elektrik aracılığıyla oluşturulur.
Örnekler: Synthesizer, elektro gitar, theremin.
- Farklı kültürlerden binlerce çalgıyı ortak bir sistemde tanımlamaya olanak tanır.
- Modern, geleneksel ya da etnik enstrümanları karşılaştırmalı analiz yapabilmeyi sağlar.
- Akademik çalışmalarda, özellikle etnomüzikoloji alanında vazgeçilmez bir referans sistemidir
Sizce geleneksel Türk çalgıları bu sistemde nasıl sınıflandırılmalı?
Örneğin: Ney bir aerofon, bağlama bir kordofon olarak tanımlanabilir mi?
Peki ya elektro bağlama nereye girer?
Yorumlarınızı bekliyorum

Müzik biliminin bu detaylı dünyasını birlikte keşfedelim!
Kaynak:
Kod:
https://webesinti.com/muzik-aletlerinin-siniflandirilmasi-sachs-hornbostel-sistemi/